• Óraportál sárga csík 1
  • Óraportál sárga csík 2
  • Óraportál sárga csík 3

Megosztás
Egy kis zsebóra történelem

Az Óra Portál egyik célja némi ismeretterjesztés az órák világával kapcsolatban, s ennek egyik érdekes része a zsebórák köre.
Az első óra feltalálása óta foglalkoznak az órásmesterek a lehetőséggel, hogy hordozható, akár a zsebben elférő, kis méretű órát készítsenek. A legelső ilyen hordozható változatok között a nürnbergi „tojások” és a francia orsó szerkezetű órák szerepeltek a XVI. században. Ezek még messze voltak a mai értelemben vett zsebórától – méretüknél és súlyuknál fogva inkább tarisznyában lehetett hordozni őket.

A Peter Heinlein-féle zsebóra

Az első laposabb, kerek zsebóra (amely leginkább egy régi gyógyszeres dobozra hasonlított alakját tekintve) Peter Heinlein nevéhez fűződik. Kívül vésetekkel díszítette az óra tokját, amely szerkezetéből adódóan még szintén elég nehéz volt, kevésbé „zsebbarát”. Heinlein Foliuot-gátlást utánzó kanáljáratos gátlóművet alkalmazott a zsebóra készítésénél, ami kissé darabosan működött. Végül megtalálta a megoldást: disznósörtének ütköztette a gátlóművet, így már finomabbá vált az óra járása. Az óra rugóháza és csigája egy finom, apró lánccal továbbította az erőt a kerékműnek, és tette a zsebóra szerkezetének működését egyenletessé. A felhúzókulcsot Heinlein a csigatengely végére, a rugómagra helyezte.

Zománcos zsebóra tok

A módosabbak számára készített zsebórák zománcos óratokkal rendelkeztek, amiknél kezdetben – miként minden korai zsebóra esetében – a számlapot nem fedte üveg. Ennek a kivitelezési nehézségek mellett praktikussági oka is volt: Úriembernek nem illett társaságban az óráját nézegetnie, így viszont a zsebébe nyúlva diszkréten kitapinthatta az óra mutató (a későbbi zsebóráknál már mutatók) állását.

Cilinder járatú zsebóra

A cilinderes zsebóra megjelenésével egyre olcsóbbak, megfizethetőbbek lettek a zsebórák, így mind többen engedhették meg maguknak az időmérés ezen formáját. Ennél a zsebóra típusnál a keményacélból készített cilinderkerék dolgozott össze a gátkerékkel.

Horgony ankeres és pecek járatú zsebóra

A Graham által feltalált horgony anker alkalmazása pontosabbá, precízebbé tette az időmérést. Ezt váltotta fel később a pecek járatos szerkezet, amelynek köszönhetően a zsebóra és más típusú órák is olcsó tömegcikké váltak.

 

Óra Portál
Zsebóra és más óra típusok